Membongkar Kesesatan Syiah – Dr Raghib Sarjani

Image result for Membongkar Kesesatan Syiah

Buku ini adalah petikan terjemahan (tidak semua) dari sebuah buku arab yang literally terjemahan tajuknya ialah: Syiah:Perjuangan atau Kesesatan?. Pengarangnya adalah penulis buku sejarah yang terkenal iaitu Dr. Raghib Sarjani.

Kerana terdapat banyak pendapat mengenai syiah, ditulis oleh orang syiah sendiri mahupun bukan, menyebabkan ada pelbagai fahaman. Kewujudan syiah ini sendiri perlu diketahui dari akar umbinya, diamana asalnya dan siapa yang mengasasnya. Bahkan apa yang berlaku setelah berlalu beberapa waktu.

Adalah menjadi kelaziman dalam sejarah manusiawi, apabila manusia bersandar kepada sesuatu yang salah atau bersandar dengan yang betul secara lemah, maka, akan berlaku penyelewengan bermula dari sedikit (kecil) hinggalah ke sebesar-besar penyelewengan.

Kewujudan golongan syiah (dari tulisan buku ini), bermula dari selisih pendapat yang kecil dari keturunan Husain Bin Ali R.A sehinggalah membawa kepada penyelewengan besar yang berlaku dari kelompok syiah hari ini. Termasulah wujudnya segolongan manusia jahat yang mengambil kesempatan atas perselisihan kaum muslimin (yang apada salnya tiada membawa masalah pun!).

Buku ini mengajar kan kita utamanya sejarah syiah, kejahatan nya, kebahayaan nya dan kesan pada pembangunan ummat islam. Sungguh, inilah musuh dalam selimut yang ummat islam harus tahu, kenali dan banteras! Bahkan kewujudan syiah di negara Malaysia semakin banyak.

Semoga Allah mudahkan anda semua membaca buku ini!


Link belian buku: Membongkar Kesesatan Syiah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *